BAKED GREEN APPLE CHEESECAKE



Assalamualaikum & salam sejahtera buat semua yang singgah sini...

Jumaat lepas datang rajin nak jalan2 ke pasar malam sorang2. Ternampak ada buah epal hijau segar terus teringat nak makan green apple cheesecake, sedapnyaa...terbayang dah inti apple yang di karamel dengan mentega & brown sugar, walaaaa.

Cepat2 capai 1 bakul, ala harga murah je...RM5 untuk 6 biji. Fuhh mana nak dapat harga lelong cam ni kalau bukan kat pasar malam kan, hehe.





Resepi ni saya dah pernah share dulu dalam blog ni. Boleh klik disini.

Cheesecake ni memang sangat digemari oleh orang2 dirumah saya. Tak seberapa muak makannya sebab ada inti buah epal dibawahnya. Lagi2 my husband sebab dia memang suka dengan kek atau kuih yang ada di tarok cinnamon. 





So kepada yang dah terliur tu bolehlah cuba sendiri resepi ni k..






BAKED GREEN APPLE CHEESECAKE

Base:
100g digestive biscuits, dihancurkan
30g brown sugar
50g mentega, dicairkan

Cara2 membuat base:
1. Sediakan loyang springform bersaiz 8 inci. Griskan keseluruhan loyang dengan mentega. 

2. Satukan semua bahan base hingga sebati. Masukkan kedalam loyang. Tekan hingga rata.

3. Bakar selama 10 minit pada suhu 160C. Ketepikan & biarkan sejuk.


Cooked apple:
A
2 biji epal hijau, kupas kulit & potong dadu

B
2 sb brown sugar
60g mentega

C
1/2 sk ground cinnamon

D
50ml uht whipping cream

Cara2 membuatnya:
1. Satukan bahan B dalam kuali, masak hingga brown sugar cair. 

2. Masukkan bahan A, gaul rata. Tabur bahan C atasnya. Masak hingga apple agak lembut sedikit. Jangan terlalu lembik.

3. Masukkan pula bahan D, gaul rata. Matikan api biarkan sejuk dalam kuali. 


Cheese filling:
A
500g cream cheese, suhu bilik
160g gula kaster

B
3 biji telur

C
250g sour cream

D
1/2 sk apple paste
1/4 sk pewarna epal hijau

Cara2 membuat cheese filling:
1. Pukul bahan A hingga lembut & berkrim. Masukkan bahan B satu persatu, pukul sebati.

2. Masukkan bahan C, pukul rata. Bahagikan adunan kepada dua bahagian sama banyak. Satukan bahan D kedalam salah satu adunan, gaul rata. Satu bahagian lagi biarkan plain. 

3. Tapis apple yang dimasak tadi, tuang atas base dalam loyang. 

4. Tuang pula adunan plain cheese & adunan yang berwarna hijau berselang seli atas apple tadi. 

5. Bakar guna kaedah waterbath selama 1 jam 30 minit atau hingga kek masak pada suhu 160C atau ikut tahap kepanasan oven masing2. Bila kek sudah masak, biarkan dalam oven selama 30 minit baru keluarkan. Sejukkan sepenuhnya baru disimpan dalam peti sejuk.




Comments

Popular Posts