Friday, 30 September 2016

BLUEBERRY CHEESEY CHEESECAKE




Kek yang amat digemari dirumah saya...sekejap dah licin.






BLUEBERRY CHEESEY CHEESECAKE

Kek:
A
5 biji kuning telur
1/2 cawan gula kastor
1/4 cawan jus oren
1/2 cawan air
1sk jus lemon
180g superfine flour, diayak
3 sb tepung jagung, diayak
3 sk double action baking powder, diayak

B
5 biji putih telur
3/4 cawan gula kastor
1/2 sk cream of tartar

Cara membuat cake:
1. Panaskan oven pada suhu 170C. Sediakan loyang bersaiz 9 inci. Griskan & alaskan dasarnya dengan kertas minyak

2. Satukan bahan2 A dalam mangkuk, gaul sebati. Ketepikan.

3. Pukul bahan2 B hingga kembang. Satukan dengan adunan A tadi. Kaup balikkan hingga sebati.

4. Tuang adunan kedalam loyang & bakar selama 40-45 minit. Sejukkan sepenuhnya baru dipotong kepada 3 lapisan.


Cram cheese frosting:
250g cream cheese
50g mentega
50g gula aising, diayak
250g non dairy cream
Cheddar cheese diparut secukupnya
Blueberry filling

Cara2 membuat frosting:
1. Pukul gula aising, butter & cream cheese hingga lembut.

2. Kemudian, masukkan cream sedikit demi sedikit. Pukul hingga kembang.

3. Ambil lapisan kek yang pertama, sapukan frosting & kemudian sapukan sedikit blueberry filling. Ulang hingga lapisan kek yang terakhir diletakkan diatas sekali.

4. Kemudian, sapukan keseluruhan kek dengan lebihan frosting & hiaskan dengan parutan cheddar cheese. Sejukkan sebelum dihidang.





KEK BATIK CHEESECAKE



Gabungan kek batik & cheesecake, maka terhasillah kek yang sedap & unik ini.






KEK BATIK CHEESECAKE

Kek batik:
A
100g milk chocolate, potong kecil2
30g serbuk koko
30g milo
150g susu pekat
60g butter

B
2 biji telur

C
120g biskut cheese/ marie

Cara2 membuatnya:
1. Sediakan loyang springform bersaiz 9 inci. Griskan keseluruhan loyang dengan sedikit butter. Alaskan dasarnya dengan kertas minyak & griskan lagi dengan sedikit butter. Alaskan loyang dengan aluminium foil. Ketepikan.

2. Satukan bahan A dalam periuk. Masak hingga cair sepenuhnya sambil mengacau dengan menggunakan handwhisk. Alihkan dari api.

3. Masukkan bahan B & gaul rata. Masak semula atas api perlahan hingga pekat. Matikan api & biarkan hingga agak suam.

4. Susun biskut dalam loyang yang disediakan tadi. Tuang adunan coklat perlahan-lahan atas susunan biskut menggunakan sudip. Setelah adunan coklat siap dituang semuanya, hentakkan beberapa kali atas kaunter untuk mengeluarkan udara yang terperangkap. Tutup & simpan dalam peti sejuk sementara membuat cheese filling.


Cheese filling:
A
500g cream cheese
1sk esen vanila
160g gula kastor

B
3 biji telur 

Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 160C. Pukul bahan A hingga lembut & berkrim. 

2. Masukkan bahan B satu persatu. Pukul hingga sebati.

3. Keluarkan loyang dari peti sejuk. Perlahan-lahan tuang adunan cheese atas adunan kek batik tadi. Bakar guna kaedah steambath selama 1 jam atau hingga kek masak. Biarkan kek dalam oven selama 1 jam baru dikeluarkan. Sejukkan sepenuhnya, tutup & simpan dalam peti sejuk selama 3 jam atau semalaman baru dipotong. 





LEOPARD CHEESECAKE



A birthday cake for my SIL. Alhamdulillah she loved it.





Rasa sesedap rupa, sekejap saja dah licin.



LEOPARD CHEESECAKE

Base:
100g oreo, buang inti & kisar halus  
100g digestive biscuits, kisar halus
50g gula perang
50g serbuk koko
80g mentega cair

Cara2 membuatnya:
1. Sediakan loyang springform bersaiz 9 inci. Griskan dengan sedikit mentega.

2. Satukan semua bahan2 base & gaul rata. Masukkan kedalam loyang yang disediakan. Ratakan pada dasar & tepi2 loyang.

3. Bakar selama 10 minit pada suhu 160C. Sejukkan sebentar.


Cheese filling:
A
500g cream cheese, suhu bilik
160g gula kaster

B
3 biji telur

C
250g sour cream

D
1 sk esen vanila

E
Chocolate emulco

Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 150C. Pukul bahan A hingga lembut & berkrim.

2. Masukkan bahan B satu persatu. Pukul sebati.

3. Masukkan pula bahan C & D. Pukul hingga sebati.

4. Sediakan 2 biji mangkuk, isi setiap mangkuk lebih kurang 200g adunan cheese tadi. Campurkan salah satu adunan dengan beberapa titis chocolate emulco (jangan terlalu gelap) & pada bahagian yang satu lagi campurkan lebih kurang 1sk chocolate emulco atau lebih hingga warnanya lebih gelap dari adunan yang lagi satu. Masukkan kedalam piping bag.

5. Tuangkan 1/2 baki adunan cheese yang plain kedalam loyang. Paipkan adunan cheese coklat yang berwarna gelap membulat dalam 2 atau 3 bulatan atas adunan cheese yang plain tadi. Kemudian paipkan pula adunan cheese coklat yang agak terang atasnya. Paipkan semula adunan cheese coklat gelap atas yang terang tadi. Akhir sekali, tuang perlahan-lahan baki adunan cheese yang plain atasnya hingga rata.

6. Bakar guna teknik waterbath selama 1 jam pada suhu 160C. Bila kek sudah masak, biarkkan hingga suam dalam oven baru dikeluarkan. Simpan dalam peti sejuk selama 3 jam atau semalaman baru dipotong.





PEANUT BUTTER CHOCOLATE CHEESECAKE



A special cake for my beloved husband...



Resepi yang diadaptasi dari BS recipes. A very complicated recipe yet worth it.



PEANUT BUTTER CHOCOLATE CHEESECAKE

Original cheesecake:
A
1kg cream cheese
220g gula kaster

B
4 biji telur, suhu bilik

C
2 sb tepung gandum
4 sb uht whipping cream

D
1 cawan mini peanut butter cups, dicincang
(resepi rujuk SINI)

Cara2 membuat cheesecake:
1. Panaskan oven pada suhu 150C. Sediakan 2 biji loyang bersaiz 9 inci. Gris & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.

2. Pukul bahan A hingga lembut & berkrim. Masukkan bahan B satu persatu. Pukul sebati.

3. Masukkan pula bahan C. Pukul hingga sebati.

4. Akhir sekali, masukkan bahan D & kaup balikkan.

5. Tuang adunan cheesecake sama banyak kedalam 2 loyang yang disediakan tadi. Bakar selama 30 minit atau hingga cheesecake masak. Biarkan cheesecake sejuk dalam oven selama 30 minit baru keluarkan. 

Tips: 1. Jika oven anda tidak muat untuk 2 biji loyang, buat 1/2 adunan dulu & 1/2 adunan lagi kemudian.
2. Bila cheesecake sudah masak, jangan terus keluarkan dari oven. Cheesecake akan merekah.
3. Cheesecake boleh disediakan 2 atau 3 hari awal. Balut guna cling wrapper & bekukan. Simpan pada suhu bilik sebelum diguna.


Chocolate Cake:
1/2 paket dark chocolate fudge cake mix
1/2 paket chocolate fudge instant pudding
1/2 cawan sour cream
1/4 cawan minyak sayuran
2 biji telur

Cara2 membuat chocolate cake:
1. Panaskan oven pada suhu 170C. Sediakan 2 biji loyang bersaiz 9 inci. Gris & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.

2. Satukan semua bahan dalam mangkuk pengadun. Pukul pada kelajuan rendah selama 2 minit hingga semua bahan sebati.

3. Tuang adunan kek kedalam loyang yang disediakan & bakar selama 20 - 25 minit. Sejukkan sepenuhnya.

# Saya gunakan Philsbury Devil's food cake mix untuk resepi ini. 
# 1 kotak Philsbury Devil's food cake mix + 140ml susu segar +140ml air + 3 biji telur + 85ml minyak jagung.
# Boleh disediakan 2-3 hari awal. Balut & simpan dalam peti sejuk. Potong kepada 2 lapisan.


Caramel sauce:
 113g mentega
300g gula perang
232g uht whipping cream
1 sk garam halus

Cara2 membuat caramel sauce:
1. Satukan semua bahan dalam periuk. Masak guna api perlahan sambil mengaul.

2. Masak hingga gula larut. Sejukkan sebentar & simpan dalam peti sejuk hingga menjadi pekat.


Chocolate ganache frosting:
250g milk chocolate compound, dicincang
250g uht whipping cream
30g mentega
1 sb creamy peanut butter

Cara2 membuat frosting:
1. Panaskan krim guna api perlahan hingga berbuih pada tepi periuk. 

2. Tuangkan atas coklat yang dicincang tadi. Biarkan seketika & gaul sebati.

3. Masukkan mentega & creamy peanut butter. Gaul hingga sebati. Pastikan tiada ketulan. Simpan dalam peti sejuk.


Peanut butter frosting:
270g creamy peanut butter
70g mentega
80g non dairy whipping cream
180g gula aising, diayak

Cara2 membuat frosting:
1. Pukul mentega & peanut butter hingga lembut & berkrim.

2. Masukkan krim. Pukul sebati. Adunan akan menjadi pekat sedikit.

3. Kemudian, masukkan gula aising sedikit demi sedikit. Pukul hingga pekat & konsistensinya sesuai untuk dipaip.


Bahan tambahan:
Kacang bergaram, di belah dua
Mini Peanut butter cups, dibelah dua utk hiasan


Cara2 menyusun kek:
1. Sediakan cake board atau pinggan yang rata. Letakkan 1 lapisan 
kek coklat atasnya. Tuang sedikit caramel sauce lebih kurang 2-3 sudu besar. Hati2 jangan tuang dengan banyak untuk mengelakkan dari menitis hingga ketepi. Taburkan kacang bergaram.

2. Kemudian, letakkan 1 lapisan cheesecake atasnya. Letakkan pula lagi caramel sauce & kacang. Ulang semula letakkan lapisan kek coklat, caramel sauce, kacang & diakhiri dengan lapisan cheesecake.

3. Sapukan keseluruhan kek dengan chocolate ganache frosting. Paipkan swirl pada atas kek dengan peanut butter frosting. Letakkan mini peanut butter cups yang dibelah dua. Paipkan juga cake boarders pada tepi2 kek.

4. Simpan kek dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 3 jam atau semalaman baru dipotong. Untuk potongan yang kemas, gunakan pisau yang dicelup dengan air panas & dilap bersih.



PEANUT BUTTER CUPS



Manisan yang pasti disukai anak2...
Rasa peanut butter & coklat yang sedap.




Peanut Butter Cups

Bahan2nya:
A
130g Chunky/creamy peanut butter
30g gula aising, diayak
30g mentega

B
500g milk compound chocolate, dicairkan

Cara2 membuatnya:
1. Sediakan papercup & susun dalam dulang. 

2. Satukan semua bahan A, pukul hingga sebati. Masukkan kedalam piping bag.

3. Paipkan sedikit coklat cair kedalam papercup & bekukan selama 5 minit.

4. Kemudian, paipkan pula adunan peanut butter atasnya. Ratakan. Akhir sekali, paipkan coklat cair atasnya. Buat hingga habis. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam hingga mengeras.





TOKYO BANANA




Dessert yang popular di Jepun. Sponge cake tipis yang diisi dengan inti custard pisang...sedapp!!!



TOKYO BANANA

Sponge cake:
A
2 biji putih telur
50g gula kaster
1/8 sk cream of tartar

B
2 biji kuning telur
10g gula kaster
1/2 sk esen vanila

C
50g tepung superfine, diayak

D
25g minyak jagung

Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 170C. Sediakan loyang segiempat bersaiz 9 inci. Gris & alaskan dasarnya dengan kertas minyak.

2. Pukul putih telur & cream of tartar dari bahan A hingga berbuih. Masukan gula, pukul hingga kembang & softpeaks.

3. Pukul pula bahan B hingga kembang. Satukan dengan adunan putih telur tadi. Kaup balikkan. 

4. Masukkan bahan C, kaup balik hingga sebati. Masukkan pula bahan D, gaul sebati. 

5. Tuang dalam loyang yang telah disediakan & bakar selama 10-15 minit atau hingga kek masak. Sejukkan sepenuhnya. 


Custard banana

Bahan2nya:
100g /1 biji pisang
1 biji telur
30g gula kaster
1 1/2 sb tepung jagung
150g susu segar
1/2 sk esen vanila

Cara2 membuatnya:
1. Lecek pisang dalam mangkuk sederhana besar. 

2. Masukkan semua bahan2 yang lain. Gaul hingga sebati guna handwhisk. Tapiskan kedalam periuk.

3. Masak guna api perlahan hingga menjadi pekat. Matikan api & teruskan mengaul hingga menjadi pekat. Sejukkan sepenuhnya. Simpan dalam piping bag. Sejukkan selama beberapa jam atau semalaman. 


Cara2 menyusun:
1. Potong kek kepada 4 bahagian sama besar. Kemudian, potong setiap lapisan menjadi separuh hingga menjadi 8 lapisan kek span yang tipis. 


7. Alaskan setiap lapisan kek dengan plastic wrapper. Bahagian kek yang berwarna perang pada bahagian atas.

8. Paipkan sedikit inti custard atas kek span tadi. Jangan paip hingga tepi untuk mengelakkan inti terkeluar. Gulung perlahan2 dengan kemas. Kemudian, ikat ketat2 pada hujungnya. Buat hingga habis & simpan dalam peti sejuk selama beberapa jam atau semalaman. 




GREEN TEA SOUFFLE CHEESECAKE



Resepi cake ni memang terbaikk!!!Masuk list favourite cake...





Sesuai dijadikan dessert pada bila2 masa sahaja. 
Rasa green tea yang mengancam...



GREEN TEA SOUFFLE CHEESECAKE

Bahan2nya:
A
200g cream cheese
250g susu segar
200g uht whipping cream
2 sb green tea powder

B
45g tepung gandum, diayak
45g tepung jagung, diayak

C
5 biji kuning telur

D
6 biji putih telur
160g gula kaster
1/2 sk cream of tartar


Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang bersaiz 9 inci. Griskan & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.

2. Satukan semua bahan A. Masak guna kaedah double boiler hingga pekat.

3. Masukkan bahan B, gaul sebati hingga tidak berketul-ketul. Masukkan pula bahan C. Gaul rata.

4. Pukul putih telur & cream of tartar dari bahan D hingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit & pukul hingga pekat & softpeak. Masukkan 1/2 adunan putih telur kedalam adunan cheese, kaup balikkan. Kemudian masukkan lagi baki adunan putih telur & kaup balikkan hingga betul2 sebati. 

5. Bakar kek guna kaedah waterbath atau steambath pada suhu 160C selama 1 jam atau hingga kek masak. Apabila kek sudah masak, biarkan 3 minit dalam oven. Keluarkan & terbalikkan atas wire rack. Sejukkan penuhnya. Jangan dipotong semasa masih panas. Kek sedap dimakan sejuk.




Thursday, 29 September 2016

CHOCOLATE DURIAN TIRAMISU CAKE



Are u durian fan???Try this cake recipe...





Gabungan chocolate sponge cake & durian filling...sedap tak terkata!!!



CHOCOLATE DURIAN TIRAMISU CAKE

Chocolate sponge cake:
A
4 biji putih telur, gred A
100g gula kaster
Secubit cream of tartar

B
4 biji kuning telur, gred A
16g gula kaster

90g tepung gandum, diayak
20g serbuk koko, diayak

D
50g minyak jagung

Cara2 membuat kek span:
1. Panaskan oven pada suhu 170C. Sediakan loyang bersaiz 7 inci, lanserkan dengan sedikit mentega & alaskan dasarnya dengan kertas minyak.

2. Pukul putih telur & cream of tartar dari bahan A hingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Pukul hingga kembang 7 bertanduk. Ketepikan sebentar.

3. Pukul pula bahan B hingga kembang. Masukkan adunan putih telur & kaup balikkan hingga sebati.

4. Masukkan bahan C, gaul rata. Masukkan pula bahan D & kaup balikkan hingga sebati.

5. Tuang adunan kek kedalam loyang yang telah disediakan. Bakar selama 30 - 40 minit atau hingga kek masak. Sejukkan sepenuhnya baru dipotong kepada 2 lapisan.


Durian cheese filling:

A
250g mascarpone cheese
75g durian puree
50g gula kaster

B
6g serbuk gelatin
30g air

C
150g whipping cream
5g gula kaster

Cara2 membuat durian filling:
1. Pukul bahan A hingga lembut. Kemudian masak atas double boliler hingga jadi lembut, ketepikan.

2. Satukan bahan2 B, cairkan atas double bolier. Masukan kedalam bahan A tadi. Gaul rata.

3. Kemudian, pukul bahan2 C hingga pekat, kaup balikkan kedalam aduan A + B tadi, gaul hingga sebati.

4. Ambil satu lapisan kek, letakkan dalam loose base tin bersaiz 7' atau cake ring, tuang 1/2 adunan filling, letakkan pula lapisan kek yang kedua, tuang baki filling tadi. Kemudian, letakkan lapisan kek yang terakhir di atasnya.

5. Tutup guna plastik wraper, sejukkan selama 3 jam hingga filling mengeras. Salut kek sepenuhnya dengan fresh cream & hiaskan supaya lebih menarik.




CLASSIC NEW YORK CHEESECAKE



Satu lagi resepi cheesecake yang saya gemari...




Inti yang berkrim...diadaptasi dari resepi Rich New York Cheesecake by Chef Alex Goh yang pernah saya cuba sebelum ini.




CLASSIC NEW YORK CHEESECAKE


Crust:
80g digestives biscuits, dikisar halus
70g vanila waffer, dikisar halus
70g almond flakes, dikisar halus
40g mentega, dicairkan

Cara2 membuatnya:
1.  Satukan semua bahan crust & kacau rata. Tekan dalam loyang springform bersaiz 9 inci. Ratakan pada dasar & tepinya lebih kurang 1 1/2 inci tinggi.

2. Panaskan oven pada suhu 160C. Bakar selama 10 minit atau hingga warnanya bertukar keemasan. Jika memilih untuk membakar tanpa kaedah steam-bath, skipkan langkah ini. Tutup & sejukkan sahaja crust sehingga sedia untuk digunakan.


Cheesecake:
A
750g cream cheese
150g gula 

3 biji telur, gred A

C
30g tepung
2 sk esen vanila

D
200g sour cream

Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 160C. Pukul bahan A hingga lembut & berkrim. Masukkan bahan B satu persatu, pukul rata.

2. Kemudian, masukkan pula bahan C, pukul rata lagi. 

3. Masukkan bahan D, pukul sebati. Tuang atas crust tadi & bakar selama 1 jam 30 minit atau hingga kek masak. Bergantung kepada tahap kepanasan oven.

4. Biarkan kek dalam oven selama 1 jam dengan pintunya dibuka sedikit. Sejukkan sepenuhnya, tutup & simpan dalam peti sejuk semalaman.




APAM MENTEGA



Resepi apam yang sedap...




Resepi daripada kak Ida Osman, tq.




APAM MENTEGA

Bahan2nya:
A
125g gula pasir
80g air
80g mentega

B
70g gula pasir
2 biji telur
140g tepung gandum
1 sk (sudu kfc) baking soda, ratakan
135g susu segar

Cara2 membuatnya:
1. Masak gula dari bahan A hingga perang. Masukkan air, biarkan gula larut & masukkan mentega. Ketepikan.

2. Pukul gula & telur dari bahan B hingga kembang. Masukkan gula perang suam (langkah 1) tadi sedikit demi sedikit sambil terus memukul.

3. Kemudian, masukkan tepung & soda yang telah diayak berselang seli dengan susu segar. Pukul rata.

4. Panaskan kukusan, sapukan sedikit minyak pada acuan. Tuang aduan 3/4 penuh & kukus selama 15 minit atau hingga masak.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...