HOKKAIDO BAKE CHEESE TART




Seriously...this is the most delicious cheesetart i ever ate!!! 

Sedap weiii, walau tak pernah lagi rasa yang ori ^_^...nanti nak try yang ori plak, sekarang buat sendiri dulu..memang tak menyesal cuba resepi ni...

Cuma sedikit kecewa sebab tak dapat nak bagi colour hangus2 sikit atas filling tu, cantik kekuningan pulak dia. Tak pa next time saya try buat lagi.




Hari2 tengok kawan fb tayang cheesetart ni. Lain2 ble tahan lagi, tapi kalau ada cheese memang susah nak tahan..hehehe. Resepi dapat dari dreamersloft.blogspot.my, tapi saya derhaka sikit, saya tambah cheddar cheese, yummm!!! Untuk adunan pastry pula saya buat 2 adunan sebab filling memang lebih. 

Boleh ikut mana2 resepi yang berkenan dihati ya ^_^



HOKKAIDO BAKE CHEESE TART

Pastry:
A
200g tepung gandum, diayak
40g gula kastor

B
100g mentega sejuk, dipotong dadu

C
2 biji kuning telur
1 sk susu segar (saya guna uht whipping cream)

Cara2 membuat pastry:
1. Satukan bahan A, gaul rata. Masukkan bahan B, ramas guna tangan hingga menjadi 'crumbs'.

2. Kemudian, masukkan pula bahan C. Uli hingga menjadi doh. 

3. Balut guna plastic wrapper & simpan dalam peti sejuk selama 1 jam.

4. Keluarkan doh dari peti sejuk. Canai ikut ketebalan yang sesuai. Kemudian terap guna acuan bulat. Masukkan doh yang diterap tadi dalam acuan tart & bentukkan kemas. Cucuk sedikit guna garfu. Buat hingga habis.

5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160C (ikut kepanasan oven masing2) selama 10 minit atau hingga keperangan (jgn terlalu perang ya). Sejukkan sepenuhnya atas wire rack & keluarkan dari acuan. Boleh terus susun dalam papercup. Ketepikan.


Cheese custard:
A
150g cream cheese
50g mascarpone cheese
20g cheddar cheese, diparut
1 slice kraft singles
30g mentega
100g uht whipping cream

B
30g gula kastor
15g tepung jagung

C
Secubit garam
1 sk esen vanila
1 sb jus lemon (saya skip)
1 biji telur

D
1 biji kuning telur, untuk disapu atas custard

Cara2 membuat cheese custard:
1. Satukan bahan A dalam mangkuk tahan panas. Masak atas double boiler hingga cair & sebati. 

2. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati & adunan menjadi pekat. 

3. Alihkan dari api sebentar, masukkan bahan C. Gaul perlahan-lahan hingga sebati. Kemudian, masak semula atas api hingga menjadi pekat. Sejukkan sebentar. Masukkan adunan kedalam piping bag.

4. Paipkan cheese custard kedalam pastry. Sapukan kuning telur sedikit atasnya.

5. Bakar selama 8-10 minit pada suhu 200C. Sedap dimakan suam.




Comments

  1. kalau takde mascorphone cheese nk gnti dgn cheese ape eh

    ReplyDelete
  2. Maaf lambat reply, ble skipkan & ganti dengan cream cheese saja.

    ReplyDelete
  3. Crust tu jenis yg rapuh
    ke ranggup lyn?😊

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for your comments :)

Popular Posts