COOKIE & CREAM MASCARPONE CHEESECAKE



Buat cheesecake pulak kita ^_^

Hari tu masa buat Hokkaido bake cheesetart ada banyak sisa mascarpone & cream cheese...takut rosak pulak simpan lama2 kan. Buat cheesecake pun sedap juga.





Yummm!!! Sedap lemak berkrim rasanya. Mascarpone cheese bagi rasa lembut & aroma pada cheesecake ni. 

Mascarpone cheese tu kalau nak buat Tiramisu atau resepi Macadamia white chocolate cake pun sedappp!!! Bolehlah cuba mana2 resepi yang berkenan ya.





COOKIE & CREAM MASCARPONE CHEESECAKE

Base:
200g digestive biscuits, dihancurkan
80g mentega, dicairkan

Cara2 membuat base:
1. Satukan bahan base. Tekan dalam loyang springform atau loose base tin bersaiz 7 atau 8 inci. 

2. Simpan dalam peti sejuk sementara membuat inti.


Cheese filling:
A
165g cream cheese
130g gula kastor

B
300g mascarpone cheese
1 sk esen vanila

C
2 biji telur

D
250g sour cream

E
50g crushed oreo

Cara2 membuat filling:
1. Pukul bahan A hingga lembut & berkrim. Masukkan pula bahan B, pukul lagi.

2. Masukkan bahan C satu persatu. Pukul rata. Kemudian masukkan pula bahan D. Pukul rata lagi. 

3. Ambil lebih kurang 200g adunan. Campurkan dengan bahan E. 

4. Keluarkan acuan dari peti sejuk, tuang 1/2 adunan plain. Kemudian tuang pula 1/2 adunan crushed oreo ditengahnya. Lagi 1/2 adunan plain tadi tuang perlahan hingga menutup keseluruhan adunan dalam acuan. Akhir sekali, tuang baki adunan crusehd oreo ditengah2.

5. Bakar guna teknik waterbath pada suhu 150C selama 1 jam 30 minit atau hingga kek masak. Jika menggunakan loyang saiz 7, kek lambat sikit masak.

6. Bila kek sudah masak, biarkan sejuk pada suhu bilik baru disimpan dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong.



Comments

Popular Posts