YOGURT CHOCOLATE GREEN TEA CAKE




Semalam ada baki yogurt, jumpa resepi INI dalam google, rasa cam nak cuba plak. Saya tukar sour cream tu guna yogurt. Sukatan pula saya tukar ke gram.






Alhamdulillah rasanya sedap...terasa coklatnya. Tinggi kejadian kek ni, jadi kenalah pakai loyang yang besar ya. Saya guna loyang bersaiz 9 1/2 inci.




Intinya pula saya guna green tea mousse sebab dah bosan makan ganache. Tapi tenggelam pulak rasa green tea tu, kuat sangat rasa coklatnya, hehe.




YOGURT CHOCOLATE GREEN TEA CAKE

Yogurt chocolate cake:
A
200g air panas
100g serbuk koko

B
250g mentega
500g gula kastor (saya guna 450g)
2 sk esen vanila

C
4 biji telur

D
345 tepung kek, diayak
2 sk baking soda (saya guna 1sk)
1/2 sk baking powder (saya guna 1sk)

E
200g yogurt

Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 170C. Sediakan loyang bersaiz 9 / 9.5 inci. Lenserkan dengan sedikit mentega & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.

2. Satukan bahan A, gaul rata & ketepikan.

3. Pukul bahan B hingga lembut & berkrim. Masukkan C satu persatu. Pukul rata. Masukkan adunan A tadi. Pukul rata lagi.

4. Kemudian, masukkan bahan D & E berselang-seli. Pukul sebati. 

5. Tuang dalam loyang yang disediakan & bakar pada suhu 170C selama 1 jam atau hingga kek masak. Saya bakar guna kaedah steambath selama 1 jam 30 min. Bila kek sudah masak, sejukkan sepenuhnya baru dipotong kepada 4 lapisan.


Tea syrup:
100g gula kastor
150g air
1 uncang teh

Cara2 membuatnya:
1. Satukan semua bahan & masak hingga gula larut. 

2. Biarkan hingga sejuk.


Green tea mousse:
A
1 sb halal gelatin
35g air panas

B
2 biji kuning telur
70g gula kaster

C
50g susu segar
2 sb serbuk green tea

D
200g uht whipping milk

Cara2 membuatnya:
1. Satukan bahan A. Masak guna kedah double boiler hingga cair. Ketepikan.

2. Dalam mangkuk yang lain, satukan pula bahan B & masak guna kaedah yang sama hingga pekat. Masukkan bahan A yang dicairkan tadi, gaul rata & ketepikan.

3. Panaskan susu dari bahan C hingga agak suam. Satukan dengan serbuk green tea. Gaul rata. Satukan dengan adunan A+B

4. Pukul whipping cream hingga soft peak. Masukkan adunan A + B+C tadi. Gaul sebati. 


Ganache: 
500g dark chocolate, dicincang
400g uht whipping cream
20g butter

Cara2 membuatnya:
1. Satukan semua bahan2 & masak guna kaedah double boiler hingga cair & sebati.

2. Simpan dalam peti sejuk hingga konsisitensinya menjadi pekat & sesuai untuk dilepa atas kek.


Bahan lain:
100g non dairy cream, dipukul hingga pekat


Cara2 menyusun kek:
1. Sediakan cake ring, tak ada pun tak apa. Ambil satu lapisan kek, letak atak cakeboard. Basahkan kek dengan tea syrup. Paip atau tuang 1/2 adunan greentea mousse, boleh adjust nak filling tebal atau nipis. 

2. Kemudian, letakkan lapisan kek yang kedua atasnya. Basahkan dengan tea syrup. Sapukan non dairy cream & alaskan lagi dengan lapisan kek yang ke tiga. Basahkan dengan tea syrup & tuang baki green tea mousse. 

3. Letakkan lapisan kek yang terakhir atasnya. Basahkan kek dengan sisa tea syrup. 

4. Sapukan keseluruhan kek dengan ganache, jangan tebal2. Hiaskan ikut kreativiti masing2. Simpan dalam peti sejuk selama beberapa jam baru dipotong.




Comments

  1. Salam sis,
    Saya suka kek chocolate tapi boleh tak kalau saya nak buat tanpa gunakan greentea?
    Tak berapa minat greentea lah.

    ReplyDelete
  2. Ksalam..boleh saja sis, xda masalah...fillingnya ble gantikan dgn ganache, ffreshcream, buttercream atau apa2 saja filling yg disukai.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for your comments :)

Popular Posts