PUMPKIN SWIRL CHEESECAKE



My husband's favourite...

Rasa lemak2 manis labu & masam cheese sedikit...

Resepi daripada chef Anna Olson.



PUMPKIN SWIRL CHEESECAKE SQUARE

Crust:
125g tepung gandum, diayak
30g gula perang
80g mentega, sejuk (potong dadu)

Cara2 membuatnya:
1. Satukan tepung & gula. Gaul rata guna whisk.
2. Masukkan butter, ramas guna tangan hingga bersatu.
3. Tekan dalam loyang empatsegi bersaiz 8 inci. Bakar selama 20 minit pada suhu 160C hingga tepinya kuning keemasan. Sejukkan.


Pumpkin cheese filling:
125g cream cheese, suhu bilik
130g gula kastor
225g puri labu
2 sb tepung gandum
1/2 sk baking powder
1/4 sk cinnamon powder
1 biji telur
1 biji kuning telur

Cara2 membuatnya:
1. Pukul cream cheese & gula hingga lembut. Masukkan puri labu, pukul lagi.
2. Masukkan tepung, baking powder & cinnamon powder. Gaul rata.
3. Akhir sekali, masukkan telur & kuning telur. Gaul rata & ketepikan.


Cheesecake Swirl:
65g cream cheese, suhu bilik
1 1/2 sb gula kastor
1 biji kuning telur
1/2 sk esen vanila

Cara2 membuatnya:
1. Pukul cream cheese & gula guna hand whisk hingga lembut.
2. Masukkan kuning telur & esen vanila. Gaul rata.
3. Tuang inti labu dalam kerak yang disejukkan tadi. Kemudian, masukkan inti cheese menggunakan sudu. Buat bentuk swirl guna chopstick.
4. Bakar selama 30 minit pada suhu 160C. Sejukkan sepenuhnya pada suhu bilik baru disimpan dalam peti sejuk selama beberapa jam sebelum dipotong.




Comments

Popular Posts