PANDAN CHOCOLATE STEAM CHEESECAKE
Kek yang gebu berkrim. Rasa cheese yang harum menggamit selera.
Resepi asal kena kukus tapi saya bakar guna kaedah steam-bath...naik tinggi :)
Resepi ini boleh dibuat plain, saya tambah perisa pandan & coklat untuk kontras warna & rasa..sedapp!!!
PANDAN CHOCOLATE STEAM CHEESECAKE
Bahan2:
A
250g cream cheese
125g mentega
450g susu pekat manis
B
1 sk ovalette
1sk esen vanila
C
5 biji telur
D
400g tepung naik sendiri
110g susu segar
E
2 sk pandan paste
2 sk chocolate paste
Cara2 membuatnya:
1. Pukul bahan A hingga lembut & gebu. Masukkan bahan B, pukul lagi.
2. Masukkan pula bahan C satu persatu. Pukul sebati.
3. Kemudian, masukkan bahan D berselang seli. Gaul rata. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Biarkan satu bahagian plain & dua bahagian lagi dicampurkan dengan bahan E. Gaul rata.
4. Tuang berselang-seli kedalam loyang bersaiz 9 inci yang telah dilanser dgn mentega & dialas dengan kertas minyak.
5. Bakar guna kaedah steambath selama 45 min atau hingga kek masak. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong.
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteAssalamualaikum adik maniss.. telur tu lyn biasa guna grade A ker B dear
ReplyDeleteKsalam dear kak ct, telur biasa saya guna A atau AA...
ReplyDelete