NEAPOLITAN CHEESECAKE



My 12th anniversary cake...



Simple cake with extraordinary taste!!!



NEAPOLITAN CHEESECAKE

Base:
200g oreo, dikisar halus
50g mentega, dicairkan

Cara2 membuatnya:
1. Sediakan loyang springform bersaiz 9 inci. Griskan keseluruhan loyang dengan mentega. 

2. Satukan bahan base. Gaul rata. Tekan dalam loyang hingga rata. Simpan dalam peti sejuk sementara membuat inti.


Filling:
A
825g cream cheese, suhu bilik
150g gula kator

B
4 biji telur, gred A

C
35g tepung jagung

D
200g whipping cream
60g fresh milk

E
50g dark chocolate, dicairkan
50g strawberry puree
1 sk esen vanilla

Cara2 membuatnya:
1. Pukul bahan A hingga berkrim & tiada ketulan.

2. Kemudian, masukkan bahan B satu persatu. Pukul sebati. Masukkan pula bahan C, pukul sebati.

3. Masukkan pula bahan D & pukul sebati. Bahagikan adunan sama banyak kepada 3 bahagian. 

4. Campurkan setiap bahagian dengan perisa berlainan pada bahan E. Gaul rata.

5. Keluarkan loyang dari peti sejuk. Tuang adunan berperisa coklat & bakar guna kaedah waterbath selama lebih kurang 25-30 minit atau hingga cheesecake sudah agak masak. Kemudian, tuang pula adunan berperisa strawberry atas coklat & bakar semula diikuti dengan adunan berperisa vanila. Bakar hingga kek masak & biarkan dalam oven selama 1 jam baru dikeluarkan. 

6. Sejukkan kek sepenuhnya atas wirerack & simpan dalam peti sejuk selama lebih kurang 8 jam atau semalaman baru dipotong.




Comments

Popular Posts