MOSS CHEESECAKE




Happy birthday to my SIL...tak sempat potong kek. Happy holiday at maldives, jangan ingat2 kami disini..just enjoy ^_^






Cheesecake ni hasil inspirasi dari Kek lumut cheese yang saya buat baru2 ini. Walaa memang sedap!!! Semuanya disatukan sekali.




Untuk basenya pula saya guna cream crackers. Masa warded dihospital hari tu my sister belikan 1 tin besar, ada banyak sisa lagi. Misi nak abiskanlah ni ^_^

Toppingnya pun saya guna cream crackers juga, memang betul2 nak abiskan, hihi. Sedap rangup2 & simple cara pembuatannya. Sesuai digabungkan dengan resepi cheesecake ni.






MOSS CHEESECAKE

Base:
160g cream crackers, dihancurkan
60g mentega, dicairkan

Cara2 membuatnya:
1. Sediakan loyang loose base/spring form bersaiz 8 inci. Lanserkan dengan sedikit mentega & alaskan dasarnya dengan kertas minyak.

2. Satukan bahan2 base, gaul rata. Tuang dalam loyang & tekan rata. Simpan dalam peti sejuk sementara membuat intinya.


Filling:
A
500g cream cheese

B
100g susu pekat
180g seri kaya

C
4 biji telur, gred A

D
150g horlicks
1 sk pandan paste

E
150g sour cream

Cara2 membuatnya:
1. Pukul bahan A hingga lembut & berkrim. Masukkan bahan B hingga, pukul sebati.

2. Masukkan bahan C satu persatu. Pukul sebati.

3. Kemudian, masukkan bahan D. Pukul lagi. Akhir sekali, masukkan bahan E. Pukul sebati.

4. Tuang adunan dalam loyang berisi base. Bakar pada suhu 160C guna kaedah steambath selama 1 jam atau hingga kek masak.

5. Bila kek sudah masak. Biarkan sejuk sepenuhnya baru disimpan dalam peti sejuk. Taburkan atasnya dengan crunchy biscuits topping sebelum dihidang.


Crunchy biscuits topping:
200g cream crackers, dihancurkan
200g white chocolate, dicairkan

Cara2 membuatnya:
1. Satukan crackers & white chocolate yang dicairkan. Gaul rata.

2. Ratakan dalam bekas. Simpan dalam peti sejuk hingga mengeras. Bila sudah keras, patah2kan atau hancurkan & hias atas kek.




Comments

Popular Posts