MACADAMIA WHITE CHOCOLATE CAKE



A cake for my beloved husband on his birthday...

Happy birthday my dear husband...
Semoga panjang umur, dimurahkan rezeki & kesihatan yang baik, amin.




Dah lama tak buat kek ni, sedap berkrim...memang memenuhi citarasa kami sekeluarga.



Resepi ni saya olah ikut citarasa sendiri, alhamdulillah sedap...




MACADAMIA WHITE CHOCOLATE CAKE

Kek:
A
6 biji putih telur
150g gula kastor
1/4 sk cream of tartar

B
6 biji kuning telur
30g gula kastor
1 1/2 sk esen vanila

C
150g tepung kek, diayak

D
75g minyak jagung

Cara2 membuatnya:
1. Pukul bahan A hingga kembang & bertanduk. Ketepikan.

2. Pukul pula bahan B hingga kembang. Satukan bahan A kedalam bahan B, kaup balikkan hingga sebati.

3. Masukkan bahan C, kaup balikkan hingga rata. 

4. Akhir sekali, masukkan bahan D. Kaup balikkan hingga sebati.

5. Tuang adunan dalam loyang bersaiz 9 inci yang telah di lanser & di alas dasarnya dengan kertas minyak. 

6. Bakar pada suhu 160C atau hingga kek masak selama 30-35min atau hingga kek masak. Sejukkan sepenuhnya & potong kepada 3 lapisan.


Inti:
A
1 1/2 sk halal gelatin
3 sb air panas

B
250g mascarpone cheese, suhu bilik

C
100g white chocolate, dicairkan

D
400g uht whipping cream
70g gula kastor
2 sk esen vanila

E
Kacang macadamia secukupnya, dipanggang

F
150g non dairy cream, dipukul hingga pekat.


Cara2 membuat inti:
1. Satukan bahan A. Panaskan dalam microwave selama 3 minit atau hingga cair. Gaul rata jangan ada ketulan. Ketepikan.

2. Pukul mascarpone cheese hingga lembut. Masukkan gelatin cair tadi. Pukul rata. Kemudian masukkan bahan C, pukul lagi hingga rata. Ketepikan.

3. Dalam mangkuk yang lain, satukan semua bahan D. Pukul hingga soft peaks (jangan overbeat). Satukan dengan adunan mascarpone cheese, kaup balikkan hingga sebati.

4. Gunakan cake ring atau loose base tin untuk menyusun kek. Ambil satu lapisan kek & letak atas cakeboard yang dialas dengan cake ring atau guna loose base tin.

5. Tuang 1/2 adunan inti, taburkan kacang madacamia. Ulang langkah hingga lapisan kek yang terakhir. Simpan kek dalam peti sejuk hingga intinya mengeras selama beberapa jam.

6. Keluarkan dari acuan & sapu keseluruhan kek dengan fresh cream. Sejukkan semula selama 3 jam.


Topping:
200g uht whipping cream
100g white chocolate
20g butter

Cara2 membuat topping:
1. Satukan semua bahan topping dalam mangkuk tahan panas. 

2. Masak guna kaedah double boiler hingga sebati. Sejukkan seketika. 

3. Tuang topping atas kek & hiaskan ikut kreativiti. Sejukkan selama 1 jam baru dipotong.






Comments

Popular Posts