CARAMEL GREEN TEA CHEESECAKE



Pasti ramai yang suka makan caramel cake kan?? Sejuk2 ditekak...




Kali ni saya buat flavour green tea pula. Green tea memang favourite saya & husband. 

Layannn...




CARAMEL GREEN TEA CHEESECAKE

Caramel:
3 sb gula kastor

Cara membuatnya:
1. Masukkan gula dalam loyang bersaiz 9 inci. Masak gula hingga bertukar keperangan. Ketepikan.


Puding:
A
300g susu cair
100g air
35g gula kastor
6 biji kuning telur
1 sk esen vanila

Cara2 membuatnya:
1. Satukan semua bahan & gaul rata. Ketepikan.


Green tea cheesecake:
A
200g cream cheese
150g susu segar
40g minyak jagung/butter

B
110g tepung gandum
5 biji kuning telur

C
5 biji putih telur
150g gula kastor
1/4 sk cream of tartar

D
1 sb serbuk green tea
1 1/2 sb air panas

Cara2 membuatnya:
1. Satukan bahan A. Masak guna kaedah double boiler hingga cair & sebati.

2. Masukkan bahan B, gaul rata & ketepikan.

3. Pukul bahan C hingga kembang. Satukan dengan bahan A + B (langkah 2) tadi. Kaup balikkan hingga sebati. Bahagikan kepda dua bahagian.

4. Satukan bahan D, masukkan kedalam salah satu bahagian adunan kek. Gaul sebati.

5. Ambil loyang berisi caramel tadi. Tuangkan adunan puding kedalam loyang sambil menapis. 

6. Kemudian, tuang adunan kek green tea & yang plain berselang seli. Buat hingga habis. Bakar guna kaedah steambath selama 1 jam atau hingga masak pada suhu 170C.

7. Bila kek sudah masak, biarkan seketika baru diterbalikkan. Simpan dalam peti sejuk selama 2 jam baru dipotong.




Comments

  1. Gebunyaaaa...
    Like it so much

    ReplyDelete
  2. Kak lina...lajunya mai sini..hehe

    ReplyDelete
  3. Wowe cun banget..terliuq akak!!

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Tq sudi singgah kak inahar ali....muahhh..nyaman tekak mkn ni..

    ReplyDelete

Post a Comment

Thanks for your comments :)

Popular Posts