CARAMEL CREAM CHEESE FLAN




Puding telur biasa saja sudah sedap apatah lagi jika ditambah dengan cream cheese...Walaaa!!!




Rasanya yang lemak2 manis pasti menjadi pelengkap hidangan.



CARAMEL CREAM CHEESE FLAN


Caramel:
100g gula kaster

Cara membuatnya:
1. Sediakan loyang bersaiz 9 inci. Masak gula hingga keperangan. Ketepikan.


Cream cheese flan:
A
100g susu segar
1 tin susu cair
250g susu pekat
7 biji kuning telur
1 1/2 sk esen vanila

B
4 biji putih telur
100g gula kaster
225g cream cheese

Cara2 membuatnya:
1. Satukan bahan2 A dalam mangkuk, gaul rata guna whisk.
2. Dalam blender, satukan bahan B. Blend hingga sebati. Masukkan 2 cawan bahan A yang disatukan kedalam bahan B tadi. blend lagi.
3. Tuang bahan B kedalam bahan A. Gaul rata. 
4. Tuang kedalam loyang yang telah disediakan sambil menapis.
5. Bakar guna kaedah steambath selama 1 jam atau hingga masak. Simpan dalam peti sejuk semalaman baru diterbalikkan & dipotong.





Comments

Popular Posts