APAM BERAS PANDAN



Sedapnya makan kuih apam buat minum petang, lagi2 perisa pandan. 

Resepi daripada kak Aznie Khasri, resepi asal tak tarok pandan, pandai2 aje saya sebab nak abiskan balance daun pandan dalam peti sejuk tu, hehe. 
Air pun saya tambah sedikit. Derhaka betul kan ^_^

Sedap & lembut...sayang kelapa parut tak ada, mesti lagi umphh rasanya.

Terima kasih kak aznie, saya panjangkan lagi perkongsiannya disini :)




APAM BERAS PANDAN

Bahan2nya:
A
2 cawan nasi
1 cawan santan pekat
1 3/4 cawan air
1 1/4 cawan gula kastor 

B
2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
1 sk yis kering

C
5 helai daun pandan
sedikit air
1 sk pandan paste, optional

D
Kelapa parut, putihnya sahaja
Garam sedikit


Cara2 membuatnya:
1. Satukan bahan2 A dalam blender. Blendkan hingga sebati.

2. Dalam bekas sederhana besar, satukan bahan B, gaul rata. Masukkan bahan yang diblend tadi. Gaul rata.

3. Kemudian, saring air daun pandan tadi. Masukkan dalam adunan. Masukkan pandan paste sedikit jika suka. Tutup & perapkan selama 3 jam. 

4. Panaskan kukusan. Sapukan acuan dengan sedikit minyak. Tuang adunan 3/4 penuh & kukus selama 15 min atau hingga masak. Hidangkan bersama bahan D yang dikukus sebentar.




Comments

Popular Posts