SOSEJ BUN



Lembut & enak...

Tak sedar dah 3 biji masuk mulut...anak2 pasti sukakannya.




SOSEJ BUN

Bahan2nya:
A
1 sb yis kering
175ml air suam

330g tepung roti (high protein flour)
1/2 sk bread improver
1/2 sk bread softener
1 sk double action baking powder

C
60g gula kaster
2 biji kuning telur
20g shortening
10g butter

D
20 batang sosej koktail

Bread crumbs secukupnya

Cara2 membuatnya:
1. Satukan bahan A & kacau rata. Ketepikan.

2. Ayak bahan B dalam mangkuk, buat lubang ditengah-tengah. Masukkan bahan C & adunan yis tadi (langkah 1). Gaul rata hingga menjadi doh yang lembut. Uli doh selama lebih kurang 10 minit. 

3. Ambil lebih kurang 20g doh, canai memanjang & lilitkan kemas pada sosej. Lumurkan atasnya dengan bahan E. Lapikkan bawahnya dengan kertas minyak. Buat hingga habis & biarkan doh kembang lebih kurang 20 - 30 minit.

4. Panaskan periuk pengukus. Kukus selama 5 minit guna api sederhana. Bila sudah masak, keluarkan dari pengukus. Buang kertas minyak & goreng hingga bertukar warna keemasan. Angkat & toskan minyaknya. Hidangkan bersama sos kegemaran.





Comments

Popular Posts