POLVORON



One of my favourite...

Traditional filipino's sweets...simple & delicious.




Polvoron

Bahan2:
A
200g tepung gandum, diayak

B
200g susu tepung penuh krim
180g gula kaster

C
120g mentega, dicairkan

Cara2 membuatnya:
1. Sangai bahan A hingga gebu, warnanya bertukar coklat sedikit sambil menggaul (jangan sampai hangus). Biarkan sejuk.

2. Dalam mangkuk sederhana besar, satukan tepung yang disangai tadi bersama bahan B, gaul rata.

3. Kemudian, masukkan mentega yang telah dicairkan. Gaul hingga sebati, adunan tidak berketul-ketul & teksturnya seperti pasir yang basah.

4. Bentukkan guna acuan polvoron atau jika tiada acuan tersebut boleh kepal2kan guna tangan & masukkan dalam acuan pemotong biskut yang rata. Tekan hingga padat & tanggalkan dari acuan. Buat hingga habis & simpan dalam peti sejuk sebentar hingga mengeras. Bungkus dengan pembalut kertas gula2 atau kertas minyak.




Comments

Popular Posts