PANDAN OGURA CAKE

 


Kek ogura yang sunggu lembut dengan aroma pandan yang memukau...

Rasa sekali nak lagi...




PANDAN OGURA CAKE

Bahan2nya:
A
5 biji kuning telur, gred A
1 biji telur, gred A
65g minyak jagung
1/4 sk garam
80ml santan pekat
1sk pes pandan

B
65g tepung superfine, diayak

C
5 biji putih telur
80g gula kaster
1/4 sk cream of tartar

Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 170C. Sediakan loyang bersaiz 9 inci, gris & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.

2. Satukan semua bahan A dalam mangkuk. Pukul hingga berbuih & kembang. Masukkan bahan B, pukul lagi hingga sebati. Ketepikan.

3. Dalam mangkuk yang lain, pukul putih telur dari bahan C hingga berbuih. Masukkan cream of tartar, pukul lagi.

4. Kemudian, masukkan gula sedikit demi sedikit & pukul hingga adunan putih telur kembang, bila diterbalikkan tidak jatuh.

5. Masukkan 1/2 adunan putih telur kedalam adunan kuning telur (langkah 2) tadi. Kaup balikkan. Kemudian, masukkan lagi baki adunan putih telur & kaup balikkan hingga sebati.

6. Tuang adunan kek kedalam loyang yang telah disediakan & bakar selama 45 minit pada suhu 170C menggunakan kaedah steambath. Keluarkan kek dari acuan bila sudah masak. Sejukkan sepenuhnya atas wirerack.




Comments

Popular Posts