PANDAN CHIFFON CAKE




Tak dinafikan lagi kesedapan chiffon pandan yang sungguh popular ini.

Lembut & gebu, aroma yang memikat!!!




PANDAN CHIFFON CAKE

Bahan2nya:
A
225g tepung naik sendiri, diayak
110g gula kaster
6 biji kuning telur
1/4 sk garam
200ml santan
105g minyak jagung
1 sb pandan paste / 2 sb jus pandan + 1sk pandan paste

B
6 biji putih telur
130g gula kaster
1/4 sk cream of tartar

Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 170C. Sediakan loyang chiffon bersaiz 10 inci. Jangan griskan loyang.

2. Satukan semua bahan A & gaul hingga sebati guna handwhisk. Ketepikan.

3. Pukul putih telur & cream of tartar hingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit, pukul hingga kembang & bertanduk.

4. Masukkan 1/2 adunan putih telur kedalam adunan kuning telur (langkah 2) & kaup balikkan. Masukkan baki putih telur & kaup balikkan lagi hingga sebati.

5. Tuang adunan kedalam loyang chiffon. Bakar selama 40 minit atau hingga kek masak pada suhu 170C. Terbalikkan loyang bila kek sudah masak. Sejukkan sepenuhnya baru dikeluarkan dari acuan.



Comments

Popular Posts