PANDAN BANANA CHIFFON CAKE



Lembut & gebu sudah pasti bagi si kek chiffon...nikmat sungguh!



Pisang & pandan, sangat serasi digandingkan, harum semerbak baunya bila dibakar...



PANDAN BANANA CHIFFON CAKE

Bahan2nya:
A
280g tepung naik sendiri
135g gula aising, diayak
8 biji kuning telur
160g minyak jagung
1/2 sk garam
150g susu segar

B
120g pisang dilecek

C
1 1/2 sk pes pandan
10g susu segar

D
8 biji putih telur
140g gula kaster
1/2 sk cream of tar2

Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 170C. Sediakan loyang chiffon bersaiz 12 inci. Jangan griskan.

2. Satukan semua bahan2 A. Gaul sebati & bahagikan kepada dua. anggaran 420g setiap bahagian.

3. Campurkan bahan B kesalah satu bahagian & C kedalam bahagian yang satu lagi. Gaul sebati & ketepikan.

4. Dalam mangkuk yang lain, pukul putih telur & cream of tar2 dari bahan D hingga berbuih. Masukkan gula sedikit2 & pukul hingga kembang & pekat. 

5. Bahagikan adunan putih telur tadi kepada dua bahagian, anggaran 250g setiap bahagian. Kaup balikkan kedalam adunan kuning telur yang dibahagi dua (langkah 3) tadi. Kaup balikkan hingga sebati.

6. Tuang adunan kedalam loyang yang disediakan. Bakar pada suhu 170C selama 45 minit. Bila kek masak, segera terbalikkan & sejukkan sepenuhnya naru keluarkan kek dari acuan.





Comments

Popular Posts