MILKY DOUGHNUT



Donut homemade yang rasanya sungguh berkrim...




MILKY DOUGHNUT

Bahan2nya:
A
500g tepung roti (highprotein flour)
25g susu tepung
10g baking powder
11g yis kering
100g gula kaster
1/4 sk garam

B
1 biji telur
250g susu segar

C
50g mentega

D
Gula aising, utk menabur


Cara2 membuatnya:
1. Satukan semua bahan A & gaul rata guna handwhisk.

2. Buat lubang ditengah, masukan bahan B. Gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.

3. Masukkan bahan C. Uli doh selama 10 minit hingga doh menjadi kenyal & elastik. 

4. Canai doh lebih kurang 1cm tebal & terap guna acuan donat. Susun atas dulang yang ditabur sedikit tepung. Tutup guna kain bersih & biarkan kembang selama 30 minit. Simpan ditempat yang agak panas supaya cepat kembang.

5. Panaskan minyak dalam kuali. goreng hingga keperangan. Toskan minyak & angkat. Biarkan sejuk baru ditabur dengan bahan D atasnya.




Comments

Popular Posts