MANGO CHEESECAKE



Sedapnya mango cheesecake...dah menjadi resepi sensasi sekarang ni..



MANGO CHEESECAKE

Base:
160g biskut marie, dihancurkan
20g brown sugar
100g mentega, dicairkan

Cara2 membuat base:
1. Satukan semua bahan base & tekan dalam loyang springform bersaiz 8 inci yang telah digris dengan mentega. 

2. Bakar selama 10 minit pada suhu 160C. Biarkan sejuk.


Filling:
A
500g cream cheese
130g gula kaster
30g tepung jagung

B
1sb jus lemon
1 biji parutan kulit lemon
150g isi mangga

C
3 biji telur

D
150g uht whipping cream


Mango topping:
A
1 1/2 sb serbuk halal gelatin
60g air suam

B
1 biji isi mangga

50g gula kaster
80g air



Cara2 membuat filling:
1. Pukul bahan a hingga lembut & berkrim.

2. Satukan bahan2 B dalam blender. Kisar hingga halus. Masukkan kedalam adunan cheese tadi. Pukul sebati.

3. Masukkan bahan C satu persatu. Pukul sebati.

4. Kemudian, masukkan D & pukul hingga sebati. Tuang adunan kedalam loyang yang berisi base tadi.

5. Bakar selama 1 jam 15 minit atau hingga masak pada suhu 160C guna api bawah sahaja. 

6. Biarkan kek sejuk sepenuhnya baru disimpan dalam peti sejuk selama 5 jam.

Cara2 membuat mango topping:
1. Satukan bahan A, biarkan 5 minit. Kemudian, double boilkan hingga larut sepenuhnya. Ketepikan.

2. Satukan semua bahan A & kisar hingga halus. Letak dalam mangkuk. Masukkan larutan gelatin tadi, gaul rata guna handwhisk. 

3. Keluarkan kek dari peti sejuk. Tuang mango topping atasnya. Sejukkan semula hingga topping mengeras baru dipotong.




Comments

Popular Posts