KEK LUMUT




Another sarawak cake recipe...

Sentiasa sedap & tak jemu dimakan.




KEK LUMUT

Bahan2nya:
A
250g pure butter, suhu bilik
200g gula kaster

B
6 biji telur, gred A

C
80g susu pekat manis

D
50g nestum, dikisar halus
90g tepung suji
70g tepung gandum
150g horlicks

E
1 sk esen vanila
1 1/2 sb pes pandan

Cara2 membuatnya:
1. Panaskan air dalam pengukus hingga mendidih guna api sederhana. Griskan loyang dengan mentega & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Kalau bakar guna kaedah steambath dalam oven, guna api bawah sahaja selama 2 jam pada suhu 160C.

2. Pukul bahan A hingga lembut & berkrim. Masukkan bahan B satu persatu. Pukul sebati. Kemudian masukkan pula bahan C, pukul rata.

3. Masukkan pula bahan D, pukul sebati. Akhir sekali masukkan bahan E, pukul rata. 

4. Tuang adunan dalam loyang yang disediakan, tutup guna aluminium foil & kukus selama 2 jam guna api sederhana. Sejukkan kek baru dipotong.



Comments

Popular Posts