KEK HITAM



Seriously i like this sarawak cake...

Resepi daripada My Little Favourite DIY, tq.



KEK HITAM

Bahan2nya:
A
345g mentega berkualiti
120g gula ising

B
8 biji telur, gred A

C
100g susu pekat
180g serikaya
1 tin kecil nestle cream

D
120g horlicks
15g milo
20g serbuk koko

E
150g browning sugar (saya guna black treacle)

F
220g tepung gandum, diayak


Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 160C. Setkan apinya bawah sahaja. Kalau guna steamer, didihkan air guna api kecil & tutup hingga sedia digunakan. Sediakan loyang bersaiz 9 inci. Griskan & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.

2. Pukul bahan A hingga kembang. Masukkan bahan B satu persatu. Pukul sebati.

3. Kemudian, masukkan bahan C & pukul sikit. Masukkan pula bahan D diikuti bahan E, pukul sebati lagi.

4. Akhir sekali, masukkan bahan F. Pukul hingga betul2 sebati, kaup balikkan bawahnya.

5. Tuang adunan kedalam loyang yang telah disediakan. Stim atau bakar guna kaedah steambath selama 2 jam pada suhu 160C guna api bawah sahaja. Bila kek sudah masak, pastikan kek sudah sejuk baru dipotong.





Comments

Popular Posts