GREEN TEA SOUFFLE CHEESECAKE



Resepi cake ni memang terbaikk!!!Masuk list favourite cake...





Sesuai dijadikan dessert pada bila2 masa sahaja. 
Rasa green tea yang mengancam...



GREEN TEA SOUFFLE CHEESECAKE

Bahan2nya:
A
200g cream cheese
250g susu segar
200g uht whipping cream
2 sb green tea powder

B
45g tepung gandum, diayak
45g tepung jagung, diayak

C
5 biji kuning telur

D
6 biji putih telur
160g gula kaster
1/2 sk cream of tartar


Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang bersaiz 9 inci. Griskan & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.

2. Satukan semua bahan A. Masak guna kaedah double boiler hingga pekat.

3. Masukkan bahan B, gaul sebati hingga tidak berketul-ketul. Masukkan pula bahan C. Gaul rata.

4. Pukul putih telur & cream of tartar dari bahan D hingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit & pukul hingga pekat & softpeak. Masukkan 1/2 adunan putih telur kedalam adunan cheese, kaup balikkan. Kemudian masukkan lagi baki adunan putih telur & kaup balikkan hingga betul2 sebati. 

5. Bakar kek guna kaedah waterbath atau steambath pada suhu 160C selama 1 jam atau hingga kek masak. Apabila kek sudah masak, biarkan 3 minit dalam oven. Keluarkan & terbalikkan atas wire rack. Sejukkan penuhnya. Jangan dipotong semasa masih panas. Kek sedap dimakan sejuk.




Comments

Popular Posts