DURIAN COTTON CAKE




For durian lovers...this is a must!!!

Kek cotton yang beraroma durian, sedapnya...




DURIAN COTTON CAKE

Bahan2nya:
A
220g cream cheese
50g minyak jagung
60g susu segar

B (diayak)
60g tepung gandum
20g tepung jagung
Secubit garam

C
6 biji kuning telur, gred A
1/2 sk esen vanila

D (diblend)
80g isi durian
60g susu segar

E
6 biji putih telur
140g gula kaster
1/2 sk cream of tartar

Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang bersaiz 9 inci. Gris & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.

2. Satukan bahan2 A dalam bekas tahan panas. Masak hingga cheese mencair & tidak berketul-ketul guna kaedah double boil. 

3. Masukkan bahan B, gaul rata. Masukkan pula bahan C & D yang telah diblend halus, gaul sebati.

4. Pukul putih telur & cream of tartar dari bahan E hingga berbuih. Kemudian, masukkan gula sedikit demi sedikit. Pukul hingga kembang & bertanduk (soft peak). 

5. Satukan adunan putih telur kedalam adunan kuning telur + durian (langkah 3) tadi. Kaup balikkan hingga sebati.

6. Tuang adunan kedalam loyang yang telah disediakan. Bakar guna kaedah steam-bath selama 45minit atau hingga kek masak pada suhu 160C. Biarkan kek merenggang pada tepi2 dahulu baru terbalikkan atas wire rack. Sejukkan kek sepenuhnya baru dipotong.



Comments

Popular Posts