BLUEBERRY CHEESECAKE





Kek keju beri biru yang memuaskan...ditambah pula dengan kerak yang rangup bila dimakan.

Walaa....



Blueberry Cheesecake

Dasarnya:
70g serbuk roti putih
30g gula kaster
60g mentega, dicairkan

Cara2 membuat dasar:
1. Satukan semua bahan2 dasar & kisar hingga halus.

2. Sediakan loyang springfrom tin bersaiz 8 inci. Ratakan adunan tadi pada dasar & tepi loyang.

3. Bakar selama 10 minit pada suhu 150C hingga keperang-perangan. Keluarkan & biarkan sejuk sebentar.


Inti cheese:
A
250g cream cheese, suhu bilik
170g gula kaster
1/2 sk esen vanila

B
2 biji telur

C
65g susu penuh krim
1 sk baking powder

D
1 sb tepung jagung
100g buah bluberi

E
Blueberry filling


Cara2 membuat inti:
1. Satukan bahan A dalam mangkuk pengadun. Pukul hingga lembut & berkrim.

2. Masukkan bahan B satu persatu & pukul hingga sebati.

3. Kemudian, masukkan bahan C, pukul sebati lagi.
4. Akhir sekali, satukan bahan D & susun atas dasar yang disejukkan tadi.

5. Tuang adunan cheese atasnya perlahan-lahan. Ratakan permukaannya. Bakar guna kaedah steambath selama 1 jam atau hingga kek masak pada suhu 160C.

6. Bila kek sudah masak, biarkan sejuk spenuhnya baru simpan dalam peti sejuk bersama acuannya sekali. 

7. Keluarkan kek dari acuan & sapukan atasnya dengan bahan E.





Comments

Popular Posts