BLACK BOTTOM CUPCAKE



I love this cupcake so mucchhh!!!

Inti cheese dalam cupcake yang sungguh mengasyikkan.





BLACK BOTTOM CUPCAKE

Cheese filling:
A
450g cream cheese, suhu bilik
120g gula kaster
1/4 sk garam
1/2 sk esen vanila

B
2 biji putih telur
2 sb sour cream

C
50g chocolate chips

Cara2 membuat cheese filling:
1. Panaskan oven pada suhu 170C. Sediakan acuan muffin & letakkan acuan kertas dalamnya. Ketepikan.

2. Satukan semua bahan A, pukul hingga lembut & berkrim.

3. Masukkan bahan B, pukul sebati. Masukkan pula bahan C, kaup balikkan guna spatula. Tutup & simpan dalam peti sejuk sementara membuat adunan kek coklat.


Chocolate cake:
A
1 1/2 cawan tepung naik sendiri, diayak
1 sk baking soda
1/2 cawan serbuk koko, diayak
1 1/4 cawan gula aising, diayak

B
3/4 cawan sour cream
1 1/3 cawan air
1/2 cawan mentega, dicairkan
1 sk esen vanila

Cara2 membuat chocolate cake:
1. Satukan  bahan A dalam mangkuk & gaul rata guna handwhisk. 

2. Masukkan bahan B ditengah-tengah mangkuk. Gaul rata hingga betul2 sebati.

3. Tuang adunan kek coklat 3/4 penuh dalam acuan kertas. Kemudian, tuang 1 sudu besar adunan cheese filling ditengahnya. 

4. Bakar selama 20 minit atau hingga masak pada suhu 170C. Biarkan sejuk seketika baru keluarkan dari acuan, adunan cheese akan mengecut sedikit.





Comments

Popular Posts