BINGKA LABU BERKEJU



Saya memang penggemar labu, apa2 yang berkaitan dengan labu semuanya sedap...

Resepi daripada blog bilaudamenulis.blogspot.com, tq.




BINGKA LABU BERKEJU

Bahan2nya:
A
5 biji telur
170g gula ising, diayak

B
1sk esen vanila
1/2 sk garam

C
240g tepung gandum, diayak
160g labu kuning, diparut

D
200g mentega, dicairkan

E
Parutan cheddar cheese secukupnya


Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 170C. Sediakan loyang bersaiz 9 inci. Kalau nakkan bingka yang tinggi, guna saiz 8 inci. Gris & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.

2. Dalam mangkuk pengadun, pukul bahan A hingga kembang.

3. Masukkan bahan B, pukul sebati.

4. Kemudian, masukkan bahan C, pukul lagi. Masukkan bahan D sedikit demi sedikit & pukul sebati.

5. Tuang adunan kedalam loyang yang disediakan. Bakar selama 30 minit atau hingga kek masak. Lebih kecil loyang yang digunakan lebih lama masa yang diperlukan untuk masak. 

6. Apabila kek sudah masak, taburkan bahan E atasnya. Sedia untuk dinikmati.




Comments

Popular Posts